LED INFORMATIE

Wat is een ledlamp?

Het woord LED is een afkorting van "light-emitting diode" in het Nederlands "licht-emitterende diode". Een LED is een halfgeleider welke licht geeft indien er stroom doorheen loopt. Ledlampen zijn familie van de SSL (Solid-State-Lighting) en is opgebouwd uit een groep leds. De kenmerken van de toegepaste leds bepalen gezamenlijk de lichtstroom, lichtsterkte, kleurweergave en de stralingshoek.

Wat is led

Hoe werkt een ledlamp?

Een groot verschil met een gloeilamp is dat opwekken van licht niet gebeurt door middel van het verhitten van een draad. Ledlampen wekken licht op, doordat de elektronen in het halfgeleidermateriaal worden aangeslagen. Led is een lichtgevende diode. Led vertoont een belangrijke eigenschap van de diode: de stroom wordt slechts in één richting doorgelaten. Er kan alleen stroom lopen van de anode naar de kathode.

Lange levensduur en zuinig

De levensduur van led lampen is behoorlijk lang en kan oplopen tot maar liefst 50.000 branduren. Dit is wel vijfmaal langer dan bij een spaarlamp. Led lampen gaan langer mee dan een normale lamp, omdat led lampen minder fragiel zijn. Led lampen zijn namelijk beter bestand tegen trillingen van buitenaf en ze worden daarnaast ook veel minder warm en zullen minder snel doorbranden. Een ledlamp is tevens ongeveer 85% zuiniger dan een gloeilamp.

Wat is Lumen?

De helderheid van een lichtbron noemen we Lumen. Lumen is de eenheid voor lichtstroom. De totale hoeveelheid zichtbaar licht die door de lichtbron in alle richtingen wordt uitgestraald, noemen we Lumen. Eenvoudig gezegd: door middel van lumen kunnen we lichtstroom een bepaalde waarde toekennen. Hierdoor kunt u het licht van verschillende lichtbronnen met elkaar vergelijken. Als voorbeeld: gloeilampenlicht met ledlamplicht.

Downlighters

Zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden schijnt een downlighter het licht als het ware naar beneden. Het kan gezien worden als een ledlamp die verwerkt is in het plafond. Het licht zal gelijkmatig over de ruimte verdeeld worden. Downlighters en spots zijn niet hetzelfde, want bij downlighters wordt het licht gelijkmatiger verdeeld dan bij spots.

Wat is Kelvin?

De kleurtemperatuur van verlichting wordt aangegeven in Kelvin. Iedere lichtbron geeft het licht in een andere kleur af. Kelvin wordt weergegeven in een getal. Hoe lager de waarde van het getal is, hoe warmer (geler) het licht is. Hoe hoger de waarde van het getal is, hoe kouder (witter) het licht is. De standaard waardes beginnen bij 2700 Kelvin. Dit is warm wit licht. De maximale waarde is 6300 Kelvin. Dit is koud wit licht.

Kelvin

Wat is IP?

De IP-waarde is simpel gezegd hoe goed het product bestand is tegen voorwerpen en vocht. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer is de waarde van stof en het tweede cijfer de waarde van vocht. Hoe hoger de cijfers, hoe beter de lamp beschermd is. De meest voorkomende IP-waardes zijn: IP-20 = Ledlampen voor binnenshuis. Deze zijn niet geschikt in vochtige ruimtes. IP-44 = Ledlampen die in beperkte mate bestand zijn tegen stof en vocht. IP-65 = Ledlampen die goed geschikt zijn tegen waterstralen en geheel stofbestendig. Hieronder het totale overzicht van de IP-waardes.

IP schema

Wat is het verschil tussen Lumen en Watt?

Bij gloeilampen wordt de lichthoeveelheid weergegeven in Watt. Watt geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Een gloeilamp van 40 Watt verbruikt 40 Watt per uur. De omzetting van elektriciteit naar licht is zeer beperkt, ongeveer 5%. De rest wordt omgezet in warmte. De nieuwe uitdrukking van elektrisch vermogen van licht is Lumen. Vaak wordt naast de wattage van de ledlamp ook de wattage van de ouderwetse gloeilamp weergegeven. Voorbeeld: 6-40W. Dit wil zeggen dat de ledlamp 6 Watt is en dat het in vergelijking met de gloeilamp 40 Watt zou zijn. Bekijk hier het overzicht met de vergelijking tussen Wattage en Lumen van de diverse soorten verlichting.

Verschil Lumen en Watt
De waardering van www.ledlichtkoning.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.1/ 10 gebaseerd op 55 reviews.